On estaran els meus diners?

Els diners dels dipòsits d’estalvi estan distribuïts en tres grups.

Una tercera part és per a la disponibilitat en efectiu de les persones que han fet dipòsits d’estalvi a CASX. Un cop fets els dipòsits s’en pot disposar avisant a CASX amb uns dies d’antelació,  segons la taula de reintegres que hi ha a la part de reintegres i amb les limitacions que allà estan exposades.

Els diners en efectiu amb disponibilitat estan en comptes de Caja Laboral Popular o Triodos Banc.

CASX és una cooperativa d’estalvi i finançament que no disposa dels 20 dígits com la resta de la banca tradicional que està inscrita al Banc d’Espanya i per tant per tenir la disponibilitat en efectiu dels diners, segons la taula esmentada, s’ha d’avisar uns dies abans.

Un altra tercera part està en inversions en projectes consolidats i/o segurs.

Considerem inversions consolidades i/o segures aquelles que no representen cap mena de risc pels diners invertits.

Els projectes consolidats són aquells que ja porten un temps caminant i estan consolidats en el mercat, tipus Coop57 o Som Energia. Invertir en aquests projectes no representa cap risc doncs pel temps que fa que existeixen i els resultats que han obtingut fins a la data, representen un clar exponent de manera de fer afí a les nostres idees amb bons resultats.

Els projectes que considerem segurs són aquells que no representen un risc per als diners que s’inverteixen i en canvi poden representar una ajuda per tirar endavant un determinat projecte nou i que, normalment, els diners són retornats amb un curt termini de temps. Per exemple: avançar els diners per a la constitució de una Cooperativa que són retornats en el moment en que el Banc on han estat dipositats rep l’acceptació dels estatuts per part del Registre de Cooperatives, o l’avançament dels diners aconseguits en un verkami, que seran retornats en un curt termini doncs els verkami triguem uns 15 dies a pagar el recaptat.

Els projectes consolidats dels que s’ha parlat fins ara són Fiare, Coop57 i Som Energia.

L’últim terç és per a finançar projectes amb més risc. Són projectes de persones individuals o col·lectius autogestionats, amb finalitats socials i del bé comú i que siguin respectuosos amb el medi ambient.

Tots els projectes passen pel grup de treball de projectes que assessora i acompanya en el procés fins que el projecte és presentat a l’assemblea per a la seva aprovació.